Akademik kariyer ya da kariyerlerinde yükselme aşamasında ilerlemek isteyen bireylerin yüksek lisanslarını tamamlamak için tez aşamasını başarılı biçimde bitirmeleri gerekmektedir. Bu zorunlulukla, öğrenciler “yüksek lisans tezi nasıl yazılır?” araştırmasına girerler.
Yüksek lisans öğrencileri tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde mezun olurlar. Tezsiz yüksek lisans yapan öğrencilerde bitirme tezi yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bitirme tezi daha yalın, sade bir araştırmaya dayansa da tez aşamasındaki genel hatlarla aynı olmaktadır. Bu nedenle “bitirme tezi nasıl yazılır?” sorusunun cevabını da yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
ToggleDetay Tez Merkezi olarak sizlere özet olarak “adım adım yüksek lisans tezi nasıl hazırlanır?” konusunun aşamalarını açıklayacağız. Bu bilgiler tez aşamasına bir türlü nereden başlayacağını bilmeyen ve sonraki aşamaları nasıl düzen sağlayacağını bilemeyen öğrenciler açısından oldukça faydalıdır.
Yüksek lisans tez konusu belirleme, tez sürecinin en önemli aşamadır. Bu aşamada konuya hakimiyet düzeyiniz önemlidir. Buna göre;
Yüksek lisans tezi nasıl yazılır aşamalarında ilk sırada yer alan konu belirleme, en önemli aşamayı oluşturmaktadır. Tez konusu seçimi kişiye özgündür. Öğrencilerin ilgi alanında, merak duyduğu, kariyerini pozitif yönde etkileyecek olan tez konusu seçimine oldukça dikkat edilerek karar verilmesi gerekmektedir.
Bu kısımda çalışmanın amacı da saptanarak karar verilmelidir. İki faktörde bütünleyici bir özellik taşımaktadır. Çalışmayı bir araştırma ile sonlandırmak mı yoksa belirli bir hedefi sağlayabilmek mi sorularını belirlemek gerekir. Buna uygun şekilde yüksek lisans tez konuları belirlenmektedir.
Yüksek lisans tez konusu belirleme aşamasından sonra, içindekiler kısmının oluşturulması gerekir. Çalışmalar genellikle bulgular kısmı var ise 4 bölümden ya da bazı üniversitelere göre Giriş, Genel Bilgiler, Araştırma ve Sonuç olarak ayrım sağlamaktadır. Bu yalnızca tez yazım kılavuzunda yer alan maddelere göre oluşturulmaktadır.
Literatür kısmı için oluşturulacak içindekiler kısmı, konudan sapmadan araştırma yapılarak ve belirlenecek başlıkların kaynak yeterliliği göz önünde bulundurularak ana başlık, alt başlık şeklinde başlıklar oluşturulur. Bu başlıklar oluşturulurken yapılmış makalelerden, tezlerden, kitaplardan faydalanılmaktadır. Özgün başlıklar için literatürde yer alan konuların içeriği incelenmeli oradan farklı başlıklar elde edilmelidir. Bu konuda yabancı kaynaklardan da yararlanmak sizin için oldukça faydalı olacaktır.
Yüksek lisans tez yazım aşamasında yapılan en büyük hatalardan birisi çok fazla alt başlıkların yer almasıdır. Alt başlık kademesinin 4’den fazlası istenmemekte ve hatta bazı danışman hocalar 4. düzey alt başlık oluşturulmasını da istememektedir. O nedenle 3 ya da 4 alt başlık oluşturmak başarılı olacaktır. Tez nasıl hazırlanır sorusunun en önemli kademelerinden birini oluşturan bu kısım, tez yazım süreç içerisinde de değişim sağlayabilmektedir. Önemli olan ana hatları oluşturmak ve çerçeveyi sağlamaktır.
Tez hazırlanırken en önemli ve en zor aşamalardan biri kaynak araştırması ve onları bütün haline getirmektir. Unutulmamalıdır ki kaynak araştırması yaptıktan sonra en zor kısım bunları bütün haline getirilerek yazıya aktarmaktır. Birçok öğrenci bizlere kaynak araştırmasını tamamladığını ancak daha sonrasında yazım aşamasına geçemediklerini belirtmişlerdir. Yararlanabileceğiniz kaynaklardan bazılar;
Her üniversitenin farklı tez yazım kılavuzları bulunmaktadır. Üniversitelerin hazırlamış olduğu tez yazım kılavuzlarına göre hazırlanması zorunludur. Bu nedenle tez yazım aşamasına başlamadan önce;
Yüksek lisans tezi nasıl hazırlanır aşamasında bir diğer önemli faktör benzerlik oranıdır. Bu oran kaynaklardan elde ettiğiniz bilgiyi direkt aktarım yapılıp yapılmadığını kontrol eden bir sistemdir. Türkiye’de şuan da YÖK’ün vermiş olduğu onay ile Turnitin programı kullanılmaktadır. Bu program sayesinde özgün yazım oranı belli olmaktadır.
Yüksek lisans tez yazım aşamasında intihal oranı %20’yi geçmeme zorunluluğu bulunmaktadır. Tezsiz yüksek lisans tezlerinde ise tamamen üniversitenin vermiş olduğu kararlara bağlıdır. Bu oran %30-%35 ya da %20-%25 oranlarında farklılık gösterebilmektedir.
İntihal oranına takılmamak oldukça önemlidir. Çalışmanızı bitirseniz dahi turnitin programından istenilen oran çıkmadığı sürece tez savunma aşamasına asla geçemezsiniz.
Turnitin raporu için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Çalışmaya başlamadan önce yukarıda yer alan maddeler her zaman bir köşede yer alarak tez yazım esnasında buna uygun hareket edilmesi gerekir. Aksi halde tez yazımı tamamlandığında düzenlemeye çalışmak sizin vakit kaybetmenize yol açacaktır. Yüksek lisans tezi nasıl hazırlanır sorusu için oldukça önemlidir. Tez yazım kılavuzuna örnek için tıklayınız.
Not: Yüksek lisans tez savunmasından geçen ancak düzelti alan öğrencilerin belirli bir kısmı da tez yazım kılavuzundan almaktadır. O nedenle oldukça dikkat edilmesi gerekilen word office programına hakim olmanız gerekmektedir.
Yüksek lisans tez yazdırma aşamasında bizler ilgili üniversitenin güncel tez yazım kılavuzuna göre hazırlamaktayız.
Yüksek lisans tez yazım aşamasında en önemli diğer bir faktör de akademik dil düzeyinde tez yazımının yapılmasıdır. Tez yazımında birinci tekil şahıs içeren cümleler kullanılmamaktadır. Yazar kişi gerektiğinde kendisinden bahsetmek istediğinde biz ifadesi ile bahsetmelidir. Araştırmacı yalın dil kullanarak çalışmayı fazla kelimeler üzerinden boğmadan sadece şekilde aktarım sağlamadır.
Cümlelerde paragraf arası geçişlerde anlam bütünlüğüne dikkat edilmelidir. Konu açıklamalarında kopukluk olmadan bağlayıcı cümleler kullanılmalıdır. Oldukça uzun cümleler kullanılmamalıdır. Bu yazım kuralları Yüksek lisans tezi nasıl hazırlanır? sorunun en önemli ayrıntalarıdır.
Detay Tez Merkezi olarak bizler bu konuda alanlarında uzman ve yıllardır bu sektörde yer edinmiş ayrıcalıklı kadromuzla sizlerin yanınızdayız.
Yüksek lisans tezinizi hazırladınız, akademik dil uygunluğu, tez yazım kılavuzuna göre doğru biçimlendirme ve başarılı bir araştırma ile sonuçlandırdınız. Ancak turnitin raporuna çalışmanız sokulduğunda yüksek çıktı. Bu durumu önlemek için ne yapılmalı?
Öncelikle yüksek lisans tezi benzerlik oranı %20’nin altında olma zorunluğuğu YÖK tarafından belirlenmiştir. Tezsiz yüksek lisans oranı ise %35’lere kadar çıkmakta ve üniversiteler göre farklılık gösterebilmektedir.
Bu oranlara dikkat etmeyen öğrenciler tez savunmasına giremeyecek ve vakit kaybı yaşayacaklardır. Bu durumu önleyebilmek için;
Kaynak araştırması yapılan çalışmalarda detaylı okuyup anlam bütünlüğünü bozmadan kendi cümleleriniz doğrultusunda yazıya aktarmak ve kaynağı o şekilde belirtmek gerekir. Ortalama 3 kelimenin yanyana gelmemesine dikkat edilmelidir. Aksi halde direkt intihale girmektedir.
Yabancı kaynaklara daha çok ağırlık verilebilir. Birçok yabancı kaynak günümüzde yapılan araştırmalarda henüz birebir çevirisi olmamaktadır. İntihal oranı bu durumda daha düşük çıkacaktır.
Birebir gösterilecek olan kaynaklar ise tırnak işareti, italic ve ayrı bir satıra geçilerek yapılmalıdır (bu sistem tez yazım kılavuzuna göre küçük farklılık gösterebilir).
Bunlara dikkat edildiği sürece intihal oranında herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Yüksek lisans tezi nasıl hazırlanır? sorusunun cevaplarını aşama aşama sizlere iletmeye çalıştık. Yüksek lisans tez yazdırma aşamasında bizlerden destek almak istemeniz durumunuzda iletişim kanallarımızdan herhangi birini kullanmanız yeterli olacaktır.